Bio

Weg van het drukke Vlaanderen en net over de taalgrens aan de Franstalige kant van de Kluisberg knutselt Pieter Gyselinck in alle rust aan zijn elektronische muziekprojecten. Als kind van de jaren 80 kwam hij in aanraking met diverse soorten elektronische muziek waardoor er een open muzikale ontwikkeling ontstond.

De enorme druk van de prestatiemaatschappij duwde Gyselinck weg van de realiteit. Hij ontdekte als jonge kerel steun en warmte bij het beluisteren van elektronische muziek stijl Berlijnse School en ambient. Uit zijn niet te ondermijnen voorliefde voor elektronische muziek ontstond later het ambientproject Lounasan.

Door de wisselende gemoedstoestanden en het continue gevecht met zichzelf en zijn omgeving kregen de elektronische constructies van Gyselinck een totaal ander gezicht. De donkere drones en soundscapes voorzien van wispelturige texturen sloten niet meer bij de mooie ambient golven van Lounasan aan. Music For Installations werd geboren. De actieve klankwerelden en duistere sonische landschappen van Music For Installations gaven lege plekken en donkere kamers een totaal ander karakter.

Gyselinck werkte zijn dark ambient ideeën met drones uit tot livesessies die op artistieke evenementen gepresenteerd werden. Het klinkt bijna onwaarschijnlijk, maar Brian Eno kwam tien jaar later (2018) met dezelfde naam op de proppen voor zijn cd box. Gyselinck vormt ook nog samen met Jovica Storer (Joost Carpentier) het duo Cycles of Moebius dat met surrealistische soundscapes meer de kosmische richting uitgaat. Music For Installations bracht in het begin van 2020 het boeiende en avontuurlijke Fractions Of Unity op Wool-E Discs uit. Gyselinck brengt regelmatig ook meer dansbare nummers uit met techno DJ Karim S featuring Lounasan.

Pieter Gyselinck houdt van actieve klankwerelden en creëert sonische landschappen die lege plekken en donkere kamers een ander karakter geven. Lounasan is het eerste ambientproject waarmee de Oost-Vlaming zich als elektronisch muzikant profileerde.

Daarnaast zag ook een tweede project, Music For Installations, het levenslicht. De wisselende gemoedstoestanden en zielenroerselen ontplooiden zich in duistere en wispelturige elektronische weefsels die niet meer onder concept Lounasan pasten. De soundtracks van Music For Installations worden gebruikt bij artistieke evenementen en tentoonstellingen. Gyselinck dwaalt dikwijls in zijn elektronisch flow af van het vooropgestelde doel. De grenzen worden verlegd door het experimenteren met verschillende digitale werkstations. Oorspronkelijk kreeg Gyselinck het gevoel dat hij binnen het digitaal audio montagesysteem Steinbergs Cubase dat ontwikkeld werd voor de Atari ST-computer maar tegenwoordig ook werkt op de huidige besturingssystemen, meer experimentele zaken kon uitproberen. Het strakkere Ableton Live programma gebruikt hij om sequences uit te schrijven of een dance-track te maken (met onder andere techno DJ Karim S featuring Lounasan). Hij introduceert ook Waves en Plugin Alliance in zijn knutselwerken om het karakter van bepaalde klanken een eigenzinnige draai te geven. De
stroom van ambientklanken, drones en duistere signalen perst Gyselinck uit software synthersizers en diverse klankgeneratoren zoals Access Virus, Reactor, Gladiator en Waldorf Q.

Gyselinck haalt ook ‘lawaai’ en veldopnames uit zijn eigen geluidsbibliotheek die hij gedurende zijn vele reizen en trektochten verzameld heeft. Er wordt ook klankmateriaal in zijn nummers benut dat online door derden (Freesound) te beschikking wordt gesteld. Gyselinck werkt ook samen met Jovica Storer (Joost Carpentier) als het duo Cycles of Moebius dat met surrealistische soundscapes meer de kosmische richting uitgaat. Music For Installations bracht in het begin van 2020 het boeiende en avontuurlijke Fractions Of Unity op Wool-E Discs uit.